In sedinta din 6 noiembrie 2017, Inalta Curte de Casatie si JustitieCompletul competent să judece recursul în interesul legii a admis recursul formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța, referitor la persoana care a suferit o vătămare corporală prin fapta altuia si a stabilit prin Decizia nr. 22/2017 ca:

“În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, persoana care a suferit o vătămare corporală prin fapta altuia nu poate fi obligată, către furnizorul de servicii medicale, la plata cheltuielilor de spitalizare şi tratament medical de care a beneficiat în cadrul unităţii medicale respective, potrivit legii, în limitele pachetului de bază ori minimal, după caz, în situaţiile în care autorul vătămării nu a fost identificat sau persoana vătămată nu a formulat sau şi-a retras plângerea prealabilă ori a intervenit împăcarea părţilor.

În interpretarea şi aplicarea aceloraşi dispoziţii legale, autorul vătămării poate fi chemat în judecată, pe cale civilă separată, pentru suportarea cheltuielilor de spitalizare şi tratament medical de care a beneficiat persoana vătămată, în limitele pachetului de bază ori minimal, în situaţia în care acesta nu răspunde penal, întrucât a intervenit împăcarea părţilor.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.”

 

Sursa: www.scj.ro

Roxana Subtirelu

Studenta Anul IV la Facultatea de Drept, Universitatea Romano-Americana