Contract de Credit – Prin contractele de credit incheiate in anii precedenti, au fost impuse de catre institutiile bancare, mai multe clauze abuzive, in care nu se cunoaste valoarea reala a dobanzii sau prin care, sunt instituite comisioane nelegale, ca cel de urmarire risc.
Practica din ultima perioada a instantelor a venit in sprijinul celor care au avut curajul sa actioneze bancile in judecata, si a dispus indepartarea acestor clauzele abuzive, intemeindu-si solutiile pe dispozitiile Legii 193/2000. Aceste norme, pe baza carora au fost date solutiile instantelor, transpun prevederile Directivei Consiliului Europei 93/13/CEE, privind clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii.
Un pas in vederea stoparii abuzurilor bancilor a fost facut si de catre legislativ care, prin legea 288/2010 de aprobare a OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, a trasat modul de stabilire a dobanzii si conditiile in care pot fi solicitate sume suplimentare in afara dobanzii, prin intermediul comisioanelor.
Cu toate acestea, conventiile de credit incheiate anterior aparitiei Legii 288/2010, nu beneficiaza de aceste reglementari mai favorabile, singura cale ramasa la dispozitia celor afectati de clauzele abuzive fiind legea 193/2000.
In majoritatea cauzelor, contractele impuse de catre banci au prevazuta o dobanda curenta nedeterminata si/sau nedeterminabila, care poata fi majorata fara consimtamantul imprumutatului. De asemenea, intalnim
frecvent obligatia clientului de a suporta un comision de urmarire riscuri, desi contractul prevede garantii conventionale sau asigurari, nejustificandu-se astfel un asemenea comision.
Prin Directiva Consiliului Europei 93/13/CEE a fost definita notiunea de conditie inechitabila in contractele adresate consumatorilor. Astfel, o conditie contractuala care nu s-a negociat individual se considera ca fiind inechitabila daca, in contradictie cu conditia de buna credinta, provoaca un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor ce decurg din contract, in detrimentul consumatorului.
Se prezuma ca o astfel de conditie este acea care a fost redactata in prealabil, iar, din acest motiv, consumatorul nu a avut posibilitatea de a influenta continutul sau, in special in cazul unui contract standard.
Preluand ideea normei europene, legea 193/2000 interzice comerciantilor stipularea de clauze abuzive in contractele incheiate cu consumatorii. Potrivit art. 4 alin. 1 o clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor. La alin. 2 se arata ca o clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv.
Prin raportare la aceste reglementari, lasarea la latitudinea subiectiva a bancii a posibilitatii de majorare a dobanzii, care de cele mai multe ori nu este determinata/determinabila printr-o formula de calcul, constituie o practica abuziva, intrucat clientii nu au un control asupra costului real al creditului.
Asistam asadar, la o crestere a costurilor fara nicio justificare, fara o informare transparenta si completa cu privire la cauzele ce au determinat o asemenea masura. In contracte nu sunt prevazute elemente clare, de determinare a modului si temeiului majorarii, ceea ce inseamna ca modificarea este lasata la aprecierea totala a bancii.
Potrivit art. 1 alin. 2 din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, in caz de dubiu asupra interpretarii unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate in favoarea consumatorului. Intrucat clauzele referitoare la dobanda reprezinta o incalcare a drepturilor consumatorilor, instanta va putea decide indepartarea lor si obligarea bancilor la returnarea sumelor incasate necuvenit.
Referitor la comisionul de risc perceput de unele banci, s-a statuat de catre instante, ca si acesta este mentionat in mod abuziv, in conditiile in care costul sumei imprumutate este acoperit de dobanda, iar in contract nu se specifica restituirea acestui comision, in cazul in care clientii isi indeplinesc obligatiile contractuale.
Mai mult decat atat, se regasec situatii in care, desi sunt prevazute garantii reale sau se instituie obligatia asigurarii, bancile au adaugat la costul creditului si acest comision de urmarire riscuri, fara ca in realitate sa existe un pericol concret de prejudiciere a institutiei bancare.
Societatea de avocatura CINCAN & CONSTANTIN ofera servicii juridice de consultanta si reprezentare in instanta pentru cei care decid sa ia atitutide impotriva abuzului bancilor, urmand ca astfel contractele de credit sa devina echitabile pentru ambele parti, intr-o balanta reala a produsului si costului acestuia.
Contract de credit cu clauza abuziva. Avocati Bucuresti – asistenta juridica, consiliere si reprezentare in instanta contracte de credit cu clauze abuzive.
Tags: contract de credit; clauza abuziva; avocat contract de credit;
Description: avocat contract de credit. clauza abuziva. Servicii Juridice. Avocat civil – consiliere juridica firma