Codul muncii reglementează în art 252 procedura cercetării disciplinare a salariatului de către angajator, atunci când există indicii cu privire la sâvărșirea unei fapte în legătura cu executarea contractului individual de muncă.
Regulile instituite de lege oferă o protecție sporită salariatului împotriva abuzurilor angajatorului, motiv pentru care, de cele mai multe ori, deciziile de sancționare sunt desființate de instanță.
Astfel, obligația angajatorului de a descrie clar fapta, de a o încadra în timp ( fapta nu poate fi mai veche de 6 luni ) și de a explica ce anume sarcină de serviciu a fost încălcată sunt elemente esențiale, ce asigură angajatului posibilitatea de a se apăra cu succes în cercetarea disciplinară și, dacă e cazul, ulterior, în fața judecătorilor.
În decursul anilor, Societatea Cincan & Constantin a apărat foarte mulți salariați, obținând, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, anularea deciziilor de sancționare.
În opinia noastră, salariatul trebuie să ia initiațiva și să își apere poziția în cadrul cercetării disciplinare, să fie deschis la a da explicații și propune probe. Angajatorul este pus astfel în dificultate, nefiind suficient a lansa o simpla acuzație, ci de a o contura juridic și a demonstra fără tăgadă existența vinovației salariatului.
Dacă vă confruntați cu astfel de situații, nu ezitați să ne contactați! Echipa noastră de avocați specializați în dreptul muncii va analiza cazul dumneavoastră.
SCA Cincan & Constantin
CONTACT