Decizia penala nr. 1200/2012 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia I Penala

Una din provocarile actuale ale sistemului juridic din Romania, este legata de sanctionarea pecuniara a celor vinovati de incalcarea dreptului de proprietate, atat pentru prejudiciul material cat si pentru cel moral, cauzat de dificultatile in care este pus proprietarul.

Instantele au inteles ca nu este suficienta acordarea unei simple despagubiri pentru daunele concrete aduse unui bun. Acestea, de altfel, sunt de cele mai multe ori inexistente sau intr-un cuantum redus, ceea ce determina o continua atitudine abuziva din partea celor care nu respecta dreptul de proprietate.

SCA Cincan & Constantin a actionat in permanenta pentru valorificarea daunelor morale in interesul clientilor sai, care au suferit o atingere adusa proprietatii.

Un exemplu elocvent il constituie solutia obtinuta de avocatii nostri, prin Decizia penala nr. 1200/2012, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I Penala, instanta obligandu-l pe inculpat si la plata sumei de 20.000 euro, cu titlu de daune morale, pentru incalcarea dreptului de proprietate.

Inculpatul fusese condamnat de judecatorul fondului, pentru savarsirea infractiunii de tulburare de posesie, intrucat a intrat abuziv pe terenul agricol al unei alte persoane, l-a decopertat de stratul fertil si timp de 4 ani de zile a continuat sa o priveze pe aceasta, de dreptul de folosinta normala a bunului.

Prima instanta a respins insa solicitarea partii civile, reprezentata prin SCA Cincan & Constantin, de acordare a daunelor morale, considerand ca reparatia este echitabila doar sub aspectul prejudiciului material, cuantificat in valoarea lipsei de folosinta.

Curtea de Apel Bucuresti a decis in cele din urma ca “ se impune insa admiterea cererii partii civile de obligare a inculpatului la plata de daune morale, avand in vedere timpul indelungat in care suprafata de teren – chiar redusa ca dimensiune – a fost ocupata fara ca partea civila sa o poata folosi, degradarea posibil ireversibila a acesteia prin actiunile inculpatului, faptul ca partea civila a fost nevoita sa se adreseze organelor judiciare pentru a-si valorifica dreptul de proprietate, cu toate inconvenientele ce decurg de aici, inclusiv durata procedurilor juridicare, care, fara a depasi un termen rezonabil, este data de necesitatea administrarii

de probatoriu, faptul ca sanctiunile aplicate de primarie nu au avut drept efect stoparea tulburarii de posesie, precum si fata de toate elementele circumstantiale mentionate anterior, inclusiv atitudinea inculpatului fata de acest drept fundamental al partii civile.

Contrar argumentelor primei instante, Curtea apreciaza ca partii civile i s-a produs nu numai un prejudiciu material, ci si unul de ordin moral, constand in incalcarea dreptului acesteia la proprietate, pentru o perioada lunga de timp.”(Decizia nr. 1200/2012 a CAB, Sectia I Penala)

Consideram ca aceasta hotarare a Curtii de Apel Bucuresti, contureaza o noua abordare, in ceea ce priveste garantia dreptului de proprietate, inclusiv sub aspectul reparatiei prejudiciului moral.

De altfel, apreciem ca este pe deplin justificata acordarea daunelor morale pentru atingerea adusa proprietatii, atata timp cat raspunderea civila trebuie antrenata atat sub aspect material cat si moral. Simpla reparare a prejudiciului material nu reprezinta o reparatie echitabila pentru incalcarea dreptului de proprietate.

Statul de drept are ca temei protectia fundamentala a proprietatii, crearea sentimenului de incredere al cetateanului, ca proprietatea sa este aparata in fata abuzulului oricarei persoane. In momentul in care, un tert ignora acest drept, instantele de judecata trebuie sa analizeze si posibilitatea acordarii despagubilor pentru prejudiciul moral adus celui vatamat in dreptul sau.

SCA Cincan & Constantin – Firma Avocatura Bucuresti

Avocat daune morale pentru incalcarea dreptului de proprietate. Firma avocatura – Drept proprietate, reprezentare in instanta Bucuresti.