In sedinta publica din data de 16 aprilie 2018, Inalta Curte de Casatie si Justitie- Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila a admis sesizarea formulata de Curtea de Apel Constanta – Sectia I civila referitoare la masurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor si a stabilit prin Decizia nr. 25/2018 ca:

“În interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. II din Legea nr. 368/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, în cazul persoanelor îndreptatite la despagubiri în temeiul Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care au optat pentru returnarea dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor catre entitatile învestite cu solutionarea notificarii, în vederea restituirii, în natura sau prin compensare cu alte bunuri, a imobilelor, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, se aplica în mod corespunzator termenele prevazute de art. 33 alin. (1) si art. 35 alin. (2) din Legea nr. 165/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.

Termenele prevazute de art. 33 alin. (1) din Legea nr. 165/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, curg de la data înregistrarii dosarelor returnate la entitatile învestite cu solutionarea notificarii.

Daca cererea formulata conform art. II din Legea nr. 368/2013 nu poate fi solutionata prin restituirea în natura sau prin compensare cu alte bunuri, dispozitia/decizia initiala aflata în dosarul returnat de Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor continua sa produca efecte, fiind incidenta procedura masurilor compensatorii sub forma de puncte prevazuta de capitolul III al Legii nr. 165/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila.”

 

Sursa : www.scj.ro

Roxana Subtirelu

Studenta Anul IV la Facultatea de Drept